Raphaella SMITS
departures
xxx
PERSMAP

startpagina

nieuwsbrief

subscribe*

discografie

biografie

instrumenten

interviews

reisschema

persmap

reviews*

links

contact

ENGLISH
VERSION



*
Nog te vertalen hoofdstukken

"Het wonder Raphaella Smits kan niet verklaard worden door genen, niet door talent, zelfs niet door de Antwerpse kosmopolis. De klanken die zij uit haar instrument tovert! Toveren is het juiste woord niet : kunst vereist genie, geen magie."
Gerard Bodifée, De Standaard.


Verschillende Argentijnse componisten schreven werk voor haar. En niet van de minste : Cardoso, Cherubito en Morel bijvoorbeeld. In België schreef Janpieter Biesemans voor haar 'Los Niños con los Sombreros'. En ook Philippe Lemaîgre, Jef Maes en Wim Henderickx componeerden met haar in het achterhoofd. In Zweden Owe Walter en in Brazilië Sergio Assad. Wat heeft de muziekwereld met Raphaella Smits? En wat heeft zij met muziek?

Spanje
Raphaella Smits heeft iets met Spanje. Ze studeerde er bij José Tomás. Ze vond er haar kracht en haar kennis. En in 1986 won ze er als eerste vrouw het gerenommeerde gitaarconcours Francisco Tarrega in Benicasim.
Ook in Granada en Palma de Mallorca viel ze in de prijzen. Ondertussen nodigen internationale gitaarconcoursen haar steeds vaker uit als jurylid.
Jorge Cardoso opende voor haar de poorten naar Chili en Argentinië. Sindsdien is ze ook in Zuid- en Midden-Amerika geregeld op toernee. Spanjaarden en Zuid-Amerikanen hebben iets met Raphaella Smits. Aan haar gitaarspel hoort u hoe dat komt.

Communicatie
Raphaella Smits houdt niet van grenzen. De wereld is haar dorp. Zowat overal in Europa en in Noord- en Zuid-Amerika zelfs in Japan stond haar naam ooit op de affiche: van San Francisco tot Sofia, van Stockholm tot Santiago de Chile. Muziek is communicatie voor haar. Iets waardoor 'alle Menschen Brüder' worden. Een middel om mensen van alle rassen, alle culturen, alle leeftijden dichter bij elkaar te brengen.

Instrumenten
Raphaella Smits heeft ook iets met snaren. Ze heeft er liever acht dan zes. Vooral voor de baslijn is dat belangrijk. Of ze nu Bach speelt of Weiss, klassiek of hedendaags, die acht snaren geven haar gitaarspel 'meer buik'. Al dertig jaar is Raphaella daarom een vurig pleitbezorgster van de achtsnarige gitaar.
De laatste jaren raakte ze ook gepassioneerd door oude instrumenten. Een passie die ze erfde van Jos Van Immerseel, die al jaren met oude instrumenten op zoek gaat naar authenticiteit, naar het wezen van de muziek. Ook Raphaella Smits is meer en meer met negentiende-eeuwse instrumenten te zien. En te horen.

Samenspel
Raphaella Smits heeft iets met collega-musici. Twintig jaar speelde ze regelmatig met tenor Guy De Mey. Op concertpodia was ze ook te zien naast grote namen als David Russell, Hubert Käppel, Jorge Cardoso en Oscar Ghiglia. En vele anderen.
Muziek is iets wat je deelt. Met publiek, met collega's, met leerlingen. Wereldberoemd en beklijvend zijn de masterclasses van Raphaella Smits. In België maakt zij als pedagoge school aan het Lemmensinstituut in Leuven.

Leven
Raphaella Smits houdt van het leven. Spaans, maar ook wat Bourgondisch. Van koken maakt ze graag een creatief hoogstandje. Aan de muur van haar keuken hangt haar allereerste gitaartje op een ereplaats.
Gitaar in de keuken? Muziek hoort bij het leven, is leven, moet levend blijven. Daarom vertolkt Raphaella graag werk van hedendaagse componisten. Het heeft telkens weer iets van 'creëren'.

Raphaella Smits is een vonk die u met uw eigen ogen moet zien, met uw eigen oren moet horen. Moet beleven. Muziek in zijn puurste vorm. De zuiverste kern ervan ...

< Laatste update: 12-IX-2005 > < Top pagina > < Aboneer je nu! >