Raphaella SMITS
xxx
BIOGRAFIE

startpagina

nieuwsbrief

abonneer je

discografie

biografie

instrumenten

interviews

reisschema

persmap

kritieken

links

contact

ENGELSE
VERSIERaphaella Smits 2016

 


In een notedop

Raphaella Smits speelt wereldwijd op haar unieke manier op acht-snarige gitaren en historische instrumenten. Ze wordt geroemd als ‘an uncommonly musical guitarist’ (Tim Page, New York Times) die steeds trouw blijft aan de ziel van de muziek. Haar solorecitals en haar optredens met de meest uitgesproken collega's maken keer op keer publiek en pers enthousiast. Naast het podiumwerk heeft Raphaella Smits 21 plaatopnamen gemaakt, waarvan vele onontbeerlijk zijn voor verfijnde muziekliefhebbers.

Raphaella Smits wordt internationaal geprezen als inspirerende docent voor zowel gitaar als kamermuziek. Naast haar leerstoel aan het Lemmens Instituut in Leuven, België, geeft ze regelmatig masterclasses in West- en Oost-Europa, in Noord- en Zuid-Amerika en in Japan.

Organisatoren van internationale muziekcompetities vragen Raphaella als voorzitter of als lid van de jury vanwege haar vermogen om zo accuraat te luisteren en te beoordelen. Hier toont ze haar talent weer om professionele vaardigheden te combineren met een groot gevoel van empathie.

Raphaella studeerde klassieke muziek aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel. Ze ging ook naar José Tomàs om haar gitaarspel te vervolmaken aan de "Catedra Andrès Segovia" in Spanje. Op dat moment gaf ze reeds haar eerste concerten en werd ze een overtuigende pleitbezorger voor de acht-snarige gitaar.

In 1986 was Raphaella Smits de eerste vrouw om de eerste prijs te winnen van de "XX Certamen Internacional de Guitarra Francisco Tarrega", de beroemde internationale gitaarconcours in Benicasim, Spanje. Die overwinning bevestigde de voortgang van een succesvol gestarte carrière, na eerdere prijzen in wedstrijden in Granada en Palma de Mallorca.
De juryvoorzitters Andrès Segovia en Narciso Yepes, toonden beiden hun bewondering voor Raphaella's muzikaliteit en spraken zich profetisch vol vertrouwen uit omtrent haar toekomstige successen.

Vandaag wordt Raphaella Smits terecht 'Une Grande Musicienne' genoemd en 'een van de meest gevoelige en cultuurvolle performers van onze tijd' (Jean Bernard, Diapason, FR).


Lees meer over Raphaella's ...
- Jeugdjaren
- Studietijd
- Internationale Gitaarhappening Initiatief