Raphaella SMITS
Raphaella Smits, classical guitarist
xxx
PERSMAP - Curriculum vitae

startpagina

nieuwsbrief

abonneer je

discografie

biografie

instrumenten

interviews

reisschema

persmap

kritieken

links

contact

ENGLISH
VERSION

>

Raphaella Smits speelt wereldwijd op haar unieke manier op acht-snarige gitaren en historische instrumenten. Ze wordt geroemd als ‘an uncommonly musical guitarist’ (Tim Page, New York Times), 'Une Grande Musicienne' en 'een van de meest gevoelige en cultuurvolle performers van onze tijd' (Jean Bernard, Diapason, FR).
In 2019 ontving zij in Argentinië op het Festival Guitarras del Mundo een unieke onderscheiding “Por su aporte a la Guitarra y la Cultura”.

Naast het podiumwerk heeft Raphaella Smits meer dan 25 albums gerealiseerd, waarvan vele onontbeerlijk zijn voor verfijnde muziekliefhebbers. Tot op heden produceert zij nog steeds nieuwe, waardevolle opnames.

Raphaella Smits wordt alom geprezen als inspirerende pedagoog voor zowel gitaar als kamermuziek. Zij doceerde aan het Lemmens Instituut / LUCA School of Arts in Leuven, België, van 1986 tot 2022. Daarnaast geeft zij nog steeds regelmatig masterclasses in West- en Oost-Europa, in Noord- en Zuid-Amerika en in Japan.

Organisatoren van internationale gitaar- en kamermuziekconcours vragen Raphaella als jurylid vanwege haar uitzonderlijk en onbevooroordeeld beoordelingsvermogen en haar empathische nabeschouwingen met de kandidaten.

Raphaella studeerde klassieke muziek aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel. Ze ging ook haar gitaarspel vervolmaken bij José Tomàs aan de "Catedra Andrès Segovia" in Spanje. Op dat moment gaf ze reeds haar eerste concerten en werd ze een overtuigende pleitbezorger voor de acht-snarige gitaar.

In 1986 was Raphaella Smits de eerste vrouw om de Eerste Prijs te winnen van het "Certamen Internacional de Guitarra Francisco Tarrega", het beroemde internationale gitaarconcours in Benicasim, Spanje. Die overwinning bevestigde de voortgang van een succesvol gestarte carrière, na eerdere prijzen in wedstrijden in Granada en Palma de Mallorca. De juryvoorzitters Andrès Segovia en Narciso Yepes, toonden beiden hun bewondering voor Raphaella's muzikaliteit en spraken zich profetisch vol vertrouwen uit omtrent haar toekomstige successen.

Meer info op http://www.rsmits.com